Vrijen zonder zorgen...

De pil en meer

Anaïs: “Wanneer ik in de armen van Joeri lig, smelt ik gewoon. Op die momenten wil ik niet dénken maar onbezorgd genieten. Zalig is dat! En meestal ook opwindend en passioneel. Voor mij is het belangrijk om zonder zorgen te kunnen genieten wanneer we vrijen.”

Groot gelijk heeft Anaïs! Zij heeft haar voorbehoedsmiddel al gekozen en dat bespaart haar een pak kopzorgen achteraf. Heb jij al een keuze gemaakt?

Jij kiest!

Voorbehoedsmiddelen of contraceptiva zijn middelen om een zwangerschap te verhinderen. De laatste jaren zijn er heel wat nieuwe, veilige middelen bij gekomen. Maar het gebruik ervan verschilt nogal. Je moet dus even zoeken welk middel het beste bij je past.

We onderscheiden drie soorten.

  • Hormonale voorbehoedsmiddelen: deze middelen scheiden gelijkmatig hormonen af die de eisprong afremmen. Zo heb je bijvoorbeeld de pil, de vaginale ring, de pleister of patch, de prikpil of het staafje (implantaat).
  • Mechanische middelen: Deze worden door een arts in de baarmoeder aangebracht. Zo kennen we bijvoorbeeld het spiraaltje (hoewel er tegenwoordig ook hormonale spiraaltjes bestaan).
  • Barrièremiddelen: Zij vormen daadwerkelijk een barrière voor de zaadcellen. Bekendste vormen zijn het condoom, het pessarium en het diafragma. Deze middelen zijn soms iets minder veilig, maar heeft wel andere voordelen. Het beschermt je tegen geslachtsziektes en het is niet schadelijk voor je gezondheid.

Daarnaast heb je ook nog sterilisatie, eerder toegepast bij oudere koppels die reeds kinderen hebben en er geen meer bij willen: Zowel mannen als vrouwen kunnen gesteriliseerd worden. Bij de man wordt dan de zaadleider doorgeknipt, bij de vrouw de eileider.

Voor meer tips, neem eens een kijkje op volgende websites…

Wil je een handige app downloaden op je smartphone, check dan de volgende mogelijkheden...

  • App ‘myPill' Anticonceptie Herinnering (Bouqt.com Ltd)
  • App ‘Pill Reminder +BE’ (Bayer HealthCare AG)
  • App ‘LoveCycles Menstruatie Kalender’ (Plackal Tech)

Recente berichten

De selectie van de apotheker: